سرانجام با پايان يافتن موعد قانوني بررسي صلاحيت كانديداها در شوراي نگهبان، اين شورا اسامي احراز صلاحيت شدگان را به ستاد انتخابات وزارت كشور اعلام كرد. وزارت كشور نيز اين اسامي را امروز از طريق رسانههاي عمومي اعلام خواهد كرد و پس از اين اعلام است كه كانديداهاي معترض اين اجازه را دارند كه از طريق مراجع قانوني نسبت به عدم احراز صلاحيت خود اعتراض كنند.
اما تا آخرين لحظاتي كه اين گزارش توسط خبرنگار روزنامه جوان در حال تنظيم بود، بر اساس گزارشهاي غير رسمي از ميان ??? نفري كه براي انتخابات يازدهم رياست جمهوري كانديداتوري خود را اعلام و ثبت نام كردند، تنها هشت نفر توانستند از فيلتر شوراي نگهبان بگذرند و صلاحيتهاي لازم را براي حضور در انتخابات احراز كنند. بر اين اساس آقايان غلامعلي حداد عادل، محمدباقر قاليباف و علي اكبر ولايتي از ائتلاف سه گانه اصولگرايان، آقايان حسن روحاني و محمدرضا عارف از جريان اصلاحطلبي و آقايان سعيد جليلي با گرايشهاي اصولگرايانه و محمد غرضي با گرايشهاي نزديك به طيف كارگزاران به صورت مستقل موفق به قبولي در آزمون احراز صلاحيت شوراي نگهبان شدهاند.
لزوم تمكين به نظر شوراي نگهبان
اما در اين بين، افكار عمومي پيش از آنكه چشم انتظار دانستن نامهاي احراز صلاحيتشدگان باشد، چشمانتظار ديدن واكنش كانديداهاي احراز صلاحيت نشده، به اين خبر است؛ موضوعي كه ميتواند بيانكننده پايبندي يا عدم پايبندي آنان به قانون باشد. قانوني كه بر اساسش خود را به عنوان نامزد تصدي پست رياست جمهوري معرفي كرده بودند. البته اين موضوع در حالي است كه قانون اين اجازه را به كانديداهاي احراز صلاحيت نشده داده است كه از كانالهاي قانوني به اين موضوع اعتراض كنند و پيگير حقوق قانوني خود باشند. اما اين چشم انتظاري براي مشاهده واكنش كانديداها در حالي است كه تمامي آنها در روزي كه براي ثبت نام به وزارت كشور آمده بودند، در گفتوگو با خبرنگاران بر رعايت قانون توسط همگي از جمله خودشان تأكيد كرده بودند. در ادامه پاسخ برخي از كانديداها به اين سؤال كه اگر صلاحيت شما توسط شوراي نگهبان احراز نشد، آيا به اين نظر پايبند هستيد يا خير، چنين است:
هاشمي رفسنجاني: اين قانون است و بايد به قانون احترام بگذاريم.
اسفنديار رحيم مشايي: همه كساني كه وارد عرصه انتخابات ميشوند، بر اساس قانون ميآيند و همه موظفند بر اساس قانون عمل كنند.
علي اكبر ولايتي: تصميم شوراي نگهبان فصلالخطاب است و هر تصميمي گرفت، براي ما مورد تبعيت است.
محمدباقر قاليباف: در هر زمان و هر مكان بايد به قانون پايبند بود.
سعيد جليلي: بديهي است كه به نظر شوراي نگهبان درباره صلاحيتم تمكين ميكنم.
غلامعلي حداد عادل: اگر شوراي نگهبان درباره بنده هر نظري بدهد، بنده جز از همان طريقي كه در قانون يش بيني شده، عمل نخواهم كرد.
حسن روحاني: وظيفه همه ماست كه به قانون احترام بگذاريم و به قانون عمل كنيم.
محمد سعيديكيا: به شوراي نگهبان احترام ميگذارم و هرچه تصميم بگيرد، عمل ميكنم.
طهماسب مظاهري: نه در دوره انتخابات بلكه بايد در كليه مراحل هميشه به قانون پايبند باشيم.
محمدرضا عارف: قانون اساسي اين جايگاه را به شوراي نگهبان داده است و من هم قطعاً عمل ميكنم.
محسن رضايي:من هميشه تمكين به نظرات شوراي نگهبان را قبول داشتم.
محمد شريعتمداري: رجل سياسي و مذهبي در كشور بايد ملتزم به قانون باشد و طبيعي است، رأي شوراي نگهبان به اين دلايل حجت است.
منوچهر متكي: آنچه شوراي نگهبان در تأييد يا رد صلاحيت نامزدي مطرح ميكند ملاك عمل خواهد بود.
عليرضا زاكاني: شوراي نگهبان فصلالخطاب است.
مسعود پزشكيان: بالاخره شعار ما قانون است و طبيعتاً هرچه قانون بخواهد بايد سر خم كنيم.
مصطفي كواكبيان: به هر دليلي شوراي نگهبان تصميم به رد صلاحيت من بگيرد ما تابع تصميم شوراي نگهبان هستيم.
حسن سبحاني: هر تصميمي را كه نهاد قانوني تصميمگير در مورد صلاحيت داوطلبان ميگيرد قانوناً قبول ميكنم و به آن احترام ميگذارم.
علي فلاحيان: اعضاي شوراي نگهبان را انسانهايي متعهد، عادل و با سواد ميدانم، بنابراين به نظر آنها احترام ميگذارم. تمام اينها گفتههايي از كانديداها در خصوص تمكين به رأي شوراي نگهبان بود كه در هنگام ثبتنام توسط ضبط صوت و دوربينهاي فيلمبرداري شبكههاي مختلف ثبت و ضبط شد و بايد منتظر ماند و ديد كه آيا تمامي كانديداها به گفتههاي خود عمل ميكنند؟
توصيه علما و دلسوزان نظام به رعايت قانون
در همين حال، با فرا رسيدن زمان اعلام اسامي كانديداهاي نهايي احراز صلاحيت شده، تعدادي از علما و دلسوزان نظام نيز كانديداها و هواداران آنها را به رعايت قانون و تكمين به نظر شوراي نگهبان دعوت كردهاند. در همين خصوص آيتالله العظمي سيدمحمدعلي علوي گرگاني از اساتيد برجسته حوزه علميه قم، در جمع گروهي از فرماندهان سپاه اظهار كرد: تنها با بيان ولايي بودن كارها درست نميشوند؛ بسياري از افراد هستند كه گمان ميكنند اگر بگويند ولايت، جمهوري اسلامي و نظام را قبول دارند تمام اعمالشان قبول خواهد بود. وي افزود: اينگونه نيست كه بدون آزمايش و مشاهده عملكردها بتوان گفت اعمال آدمي مورد قبول واقع ميشود.
استاد برجسته حوزه علميه قم با اشاره به پايان مهلت شوراي نگهبان در بررسي صلاحيتها گفت: همه نامزدها و گروهها بايد به رأي اين شورا كه بر اساس قانون اساسي اعلام نظر ميكند تمكين كنند تا آبروي نظام حفظ شود.
همچنين آيتالله عباس كعبي عضو سابق شوراي نگهبان و از نمايندگان مجلس خبرگان رهبري نيز با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در خصوص فصلالخطاب بودن شوراي نگهبان، تصريح كرد: در نظام سياسي اسلام، مشروعيت قواي سهگانه و همه نهادي عمومي نظام ناشي از ولايت فقيه است، چراكه ولي فقيه حجت شرعي و قانوني است و براي همگان فصلالخطاب است.
وي با بيان اينكه مقام معظم رهبري در بحث بررسي صلاحيتها همگان را به تمكين از شوراي نگهبان فراخواندند، اظهار داشت: اعضاي شوراي نگهبان افرادي عادل و پرهيزگار و بصير هستند كه در امر بررسي صلاحيتها، تنها به قانون عمل ميكند.
آيتالله كعبي تصريح كرد: در عمل به قانون همه سود ميبرند؛ مردم، نظام و كانديدا نفعشان تنها در تمكين به قانون است. سيدمرتضي بختياري وزير دادگستري و قائم مقام هيئت مركزي اجرايي انتخابات رياست جمهوري نيز اظهار داشت: پايبندي به قانون مايه نجات در همه عرصهها و موفقيت در همه زمينهها خواهد بود. وي بر همين اساس اعلام كرد: كانديداهايي كه صلاحيتشان تأييد ميشود براي طي مراحل قانوني اقدام كرده و پس از ابلاغ رسمي وزارت كشور، فعاليتهاي تبليغاتيشان آغاز ميشود.
بختياري تصريح كرد: انتظار همه مردم، مقام معظم رهبري و قانونگذار از كساني كه به هر دليلي صلاحيتشان از سوي شوراي نگهبان احراز نميشود اين است كه قانون را مبناي رفتار و اقدامات خود قرار دهند.